Būkite budrūs! Padaugėjo sukčiavimo atvejų ir apgaulingų skambučių su siūlymais įsigyti ir užsidirbti iš kriptovaliutų investicijai panaudojant vartojimo paskolą.
Blog|Bankas pataria: ką daryti išaugus būsto paskolos palūkanoms

Bankas pataria: ką daryti išaugus būsto paskolos palūkanoms

Daugeliui paskolų turėtojų pastaruoju metu sparčiai augančios palūkanų normos sujaukė jų finansinius planus. Kadaise buvusios įveikiamos paskolos įmokos tapo vis sunkiau pakeliama našta, todėl žmonės ieško būdų, kaip suktis iš padėties. Situacija sudėtinga ypač tiems, kurie turi paskolas su kintamomis palūkanomis, kai palūkanų normos svyruoja priklausomai nuo EURIBOR, rašoma „Bigbank“ pranešime žiniasklaidai.

Europos Centrinio Banko pastangos kovoti su infliacija lėmė gerokai išaugusias palūkanų normas, kurios nuo 0,5 proc. per 2020–2021 metus pakilo iki maždaug 3,8 proc. EURIBOR. Tai lemia padidėjusią pinigų skolinimosi kainą – nuo būsto iki automobilio ar vartojimo paskolų. Paskolų turėtojams kyla rizika nebegalėti vykdyti įsipareigojimų. O tai gali turėti rimtų pasekmių, pavyzdžiui, kredito istorijos pablogėjimą, teisminius procesus ir net turto perėmimą.

Nors kol kas „Bigbank“ banko atstovai teigia nepastebintys išaugusio įsipareigojimų nevykdymo, dėl pakilusių įmokų atsiradęs spaudimas kai kuriuos klientus jau verčia ieškoti išeičių, taip pat matomas ir esamų paskolų restruktūrizavimo augimas, ypač tarp turinčių vartojimo paskolas.

Bendravimas su kreditoriais gąsdinti neturėtų

Pirmas žingsnis pajautus finansines problemas ir spaudimą dėl augančių paskolų įmokų turėtų būti pokalbis su kreditoriais. Jie yra pasirengę bendradarbiauti su savo klientais ir ieško abiem pusėms naudingų sprendimų, pavyzdžiui, įmokų mokėjimų nukėlimo ar paskolos restruktūrizavimo. Tai – galimybė pakeisti paskolos įmokų išdėstymą, palengvinti jos grąžinimą išvengiant mokėjimų pradelsimų.

„Anksčiau daugelis klientų apie šią galimybę net nežinojo ar manė, kad tai – labai komplikuotas procesas. Tačiau prieš kelis mėnesius šia paslauga pradėjome aktyviau dalintis su turinčiais sunkumų klientais, kurią dabar galima pasiekti vos kelių mygtukų paspaudimu. Restruktūrizavimų skaičius, klientams supratus, kad paslauga nėra labai sudėtinga, ėmė augti“, – pasakoja E. Arnatkevič, „Bigbank“ santykių su klientais valdymo departamento vadovas Lietuvoje.

Nors dažnas gali pagalvoti, kad paskolų davėjui svarbiausia yra kuo greičiau atgauti savo pinigus, iš tiesų, pasikeitus paskolos turėtojo finansinei situacijai, kreditoriams apsimoka suteikti galimybę naštą palengvinti, kadangi tokiu būdu įmonė gali valdyti savo neveiksnių paskolų portfelį ir sumažinti savo paskolų valdymo išlaidas.

Nepavykus sutarti su banku, negavus refinansavimo ar tiesiog neturint kitos išeities, skolos išieškojimas yra perduodamas antstoliui, kuris vykdo įkeisto turto pardavimą varžytinėse arba skola yra išieškoma iš kito paskolos gavėjo turimo turto ar pajamų. Tačiau tokie atvejai dažniausiai yra kliento nenoro bendradarbiauti pasekmė, tad jie – labai reti.

Paskolos refinansavimas

Visgi, dažniausiai susidūrus su sunkumais, pakanka kreiptis į banką dėl paskolos refinansavimo. Ši paslauga kai kuriais atvejais leidžia sumažinti įmokų dydį, kuomet refinansavimo tiekėjas pasiūlo mažesnius, mokesčius ir pan. Taip pat toks finansinis sprendimas gali leisti sutaupyti ar bent jau ištęsti paskolą ir sumažinti įmokas, kad mėnesinių įsipareigojimų krepšelyje atsirastų vietos kitiems būtiniems pirkiniams. Kitaip tariant, tai yra geras pasirinkimas tiems, kurių išlaidos (ar paskolų įmokų dydis) išaugo ir norima išvengti vėlavimų.

Tiesa, verta turėti omenyje, kad refinansuojant paskolą, gali tekti mokėti paskolos suteikimo mokesčius. Kiekvienas kreditorius taiko skirtingą kainodarą su didesniais ar mažesniais mokesčiais, tad prieš renkantis refinansavimo paslaugos tiekėją, būtina įsitikinti, kad dėl sumažėsiančių palūkanų sutaupytos lėšos atsveria mokesčių dydį, arba leidžia susimažinti įmokas ir išvengti įsipareigojimų nevykdymo.

Kaip ir prieš imant bet kokią paskolą, nusprendus kreiptis dėl refinansavimo, rekomenduojama palyginti bent kelis skirtingus kreditorių pasiūlymus. „Pastebime, kad kai kurie žmonės pasinaudoja tik paskolų skaičiuoklėmis, nors visais atvejais reikėtų užpildyti paraišką. Ją užpildžius, kaina gali skirtis nuo kainų internete, kadangi individualus vertinimas leidžia gauti tam klientui pritaikytą pasiūlymą, ir jis gali būti patrauklesnis. Be to, kai kuriais atvejais, pavyzdžiui, skolinantis papildomai ar refinansuojant didelę sumą, kreditoriai yra linkę pritaikyti papildomas nuolaidas“, – kalba E. Arnatkevič.

Daliai gyventojų gali tekti laikinai susiveržti diržus

Išaugus paskolos įmokoms, specialistai rekomenduoja pakentėti ir atsisakyti visų nebūtinųjų išlaidų, pradedant kelionėmis, baigiant nebūtinais drabužiais, pietumis restoranuose ir pan. „Kylant pajamoms, įvyksta ir gyvenimo būdo infliacija – daugelis pradeda leisti sau daugiau pramogų, pirkinių ir nebūtinųjų išlaidų. Todėl pabrangus paskolos įmokoms, dažnam gali pasirodyti, kad išgyventi darosi vis sunkiau, nors nemažą dalį tokių atvejų gali išspręsti konservatyvesnis ir atsargesnis biudžeto planavimas“, – rekomendacija dalinasi banko atstovas.

Be to, kai kurie ekonomistai teigia, kad Europos Centrinis bankas jau kitąmet numato galimai net 3 palūkanų normų mažinimus, o tai reiškia, jog paskolų įmokos vėl pradės kristi. Nors kol kas daugelis kalba apie simbolines korekcijas, visgi, tikimasi, kad gyventi susiveržus diržus teks ne taip ir ilgai. Na, o bankų atstovai skatina kreiptis ir išeities iš laikinos finansinės duobės ieškoti kartu: „Kreditoriai išeities visada ieško kartu ir kreipimasis į antstolius – paskutinė priemonė, kuomet kitų variantų paprasčiausiai nėra. Remiantis mūsų patirtimi, įprastai, išeitį rasti galima, nebent jos ieškoti nenori pats klientas“, – ramina E. Arnatkevič.