Būkite budrūs! Padaugėjo sukčiavimo atvejų ir apgaulingų skambučių su siūlymais įsigyti ir užsidirbti iš kriptovaliutų investicijai panaudojant vartojimo paskolą.
Blog|3 klaidos, kurias daro automobilių pirkėjai

3 klaidos, kurias daro automobilių pirkėjai

Nepamirškite smulkmenų ir derėkitės

Matas Buzelis pastebi, kad pirkėjai, rinkdamiesi automobilį, visada turėtų ne tik atlikti rinkos tyrimą, bet jau sužinoti ir visas įmanomas smulkmenas.

„Atkreipkite dėmesį, ar automobilis turi žieminių ir vasarinių padangų komplektus, ar turi kelias poras raktelių, ko kartais reikalauja draudimas. Nepamirškite ir kitų smulkmių – vaistinėlės, gesintuvo, liemenės bei šviesą atspindinčio trikampio. Iš pirmo žvilgsnio tai mažmožis, tačiau tai gali suteikti daugiau erdvės deryboms dėl automobilio kainos“, – sako M. Buzelis.

Pasak M. Buzelio, tik apžiūrėjus naudotą transporto priemonę ir įsitikinus, kad nieko netrūksta, patartina pervesti rankpinigius. Taip pat pravartu automobilį nuvežti ir į nepriklausomą automobilių servisą, kuriame ekspertai patikrintų, ar automobilis nebuvo skendęs, dužęs ar kitaip apgadintas, jei apie tai neįspėja pardavėjas.

Derėkitės ir su bankais – lyginkite pasiūlymus

Dažnai įsigyjant automobilį savų lėšų nepakanka, tad tenka kreiptis į finansų įstaigas, kuriose galite rinktis iš dviejų finansavimo būdų – lizingo arba paskolos automobiliui. Jeigu išsirinksite „pagyvenusį“ automobilį, kurio kaina nesiekia 5000 eurų, dažniausiai lizingo paslauga nebus suteikta. Tokiu atveju teks rinktis paskolą automobiliui. Bet kuriuo atveju, skolinantis rekomenduojama įvertinti savo finansines galimybes.

„Rekomenduojama ieškoti ne tik tinkamo automobilio, bet, jeigu planuojate jam skolintis, ir surinkti kelis kreditorių pasiūlymus. Juos lyginant, galima sutaupyti ne vieną šimtą eurų ir juos skirti, pavyzdžiui, naujoms žieminėms padangoms įsigyti. Svarstant apie automobilio pirkimą skolintomis lėšomis, taip pat svarbu nustatyti sumą, kurią galite tam skirti, ir paskaičiuoti mėnesinę įmoką, kurią pajėgsite mokėti kas mėnesį“, – sako R. Norvilas.

Pasak jo, lyginant pasiūlymus, svarbu atsižvelgti ne vien tik į palūkanų normą, kaip apklausų duomenimis, elgiasi net 6 iš 10 žmonių, bet ir bendrą mokamos paskolos sumą su visais mokesčiais.

„Imant paskolą, prisideda ir įvairūs, pavyzdžiui, sutarties, mėnesiniai administravimo ar draudimo mokesčiai. Taigi, palūkanų norma yra tik vienas iš mokesčių, o visų jų pabrangimo koeficientu galima laikyti procentais išreikštą dydį – bendrą vartojimo kredito kainos metinę normą, kuri parodo visą paskolos kainą, įskaitant sutarties ar kitus papildomus mokesčius“, – pataria R. Norvilas ir priduria, kad gyventojai, dėl paskolos dažniausiai besikreipiantys tik į savo pagrindinį banką, kartais gali gerokai permokėti.

Jo teigimu, minėti mokesčiai skirtinguose bankuose gali būti skirtingi, tad norėdami palyginti kelių bankų ar kredito įstaigų pasiūlymus, lengviausiai tai padarysite lygindami jų teikiamų paskolų BVKKMN, kuri išreiškiama procentais.

Nešokite „aukščiau bambos“

Tačiau tai dar ne viskas. Dar viena klaida, kurią daro kai kurie pirkėjai – automobilio išlaikymo neapskaičiavimas. Dažnas žmogus, perkantis transporto priemonę, pamiršta, kad svarbi ne tik galutinė kaina. Renkantis automobilį, būtina apsvarstyti, ar jis ekonomiškas, ar degalų sąnaudos netaps našta, ar brangios jo detalės, ar įsigijus automobilį, jį reiks remontuoti. Būtina įskaičiuoti jau minėtus automobilio įregistravimo, draudimo, sutarčių mokesčius, palūkanas bei pradinį įnašą, jei automobilis perkamas ne savomis lėšomis.

„Jei sandoriui pinigus skolinsitės, nepamirškite, kad visi jūsų turimi finansiniai įsipareigojimai neturi neviršyti 40 proc. tvarių jūsų šeimos pajamų. Jeigu šeimos mėnesinės pajamos yra 1000 EUR ir ji neturi jokių kitų finansinių įsipareigojimų, paskolai grąžinti maksimaliai galėtumėte skirti 400 EUR per mėnesį. Taigi, ar įsigyjate automobilį lizingu, ar imdami paskolą, svarbu įvertinti, ar turėsite finansinių galimybių mokėti įmokas“, – teigia R. Norvilas.

Autoplius.lt plėtros vadovas M. Buzelis priduria, kad nereikia persistengti ir viršyti savo galimybių. Kartais pirkėjai taip susižavi automobiliu, kad pamiršta šaltą protą: įsigyja automobilį ne pagal savo kišenę ar poreikius.

"Pirkėjai turėtų pasidomėti eksploatacinėmis išlaidomis, aptarnavimų kainomis"

„Automobilį reikia rinktis atsakingai – pasverti savo norus, galimybes ir reikiamybę. Pirkėjai turėtų pasidomėti eksploatacinėmis išlaidomis, aptarnavimų kainomis. Ir paskutinis patarimas – niekada nereikėtų pirkti automobilio už paskutinius pinigus“, – teigia M. Buzelis.