Būkite budrūs! Padaugėjo sukčiavimo atvejų ir apgaulingų skambučių su siūlymais įsigyti ir užsidirbti iš kriptovaliutų investicijai panaudojant vartojimo paskolą.
Blog|12 mln. Eur paskola „co-living“ būsto nuomos projektui

12 mln. Eur paskola „co-living“ būsto nuomos projektui

Bankas Bigbank finansavo vieną didžiausių Lietuvoje bendro gyvenimo (angl. co-living) projektų „Chapters“, įsikūrusį Vilniuje. Jį išplėtojo nekilnojamojo turto projektų vystytojas „Baltic Asset Management“, kuriam bankas suteikė 12 mln. eurų finansavimą.

Projektas pradėtas įgyvendinti praėjusių metų pradžioje sostinės Naujamiestyje (Smolensko g.) ir Konstitucijos pr. verslo centrų zonoje (Slucko g.). Pirmieji gyventojai įsikėlė dar praėjusių metų vasaros pabaigoje.

Pasak bendrovės „Baltic Asset Management“ generalinio direktoriaus Ugniaus Latvio, „co-living“ projektų Lietuvoje trūksta, ypač centrinėse didmiesčių dalyse.

„Lietuvoje „co-living“ verslo modelis dar menkai išplėtotas, tačiau įvairiose Europos šalyse jis yra itin populiarus ir sutinkamas bene kiekviename gausiai apgyvendintame mieste. Pagrindinė priežastis, lėmusi mūsų apsisprendimą Vilniuje pasiūlyti „co-living“ projektą – didelė studentų ir jaunų specialistų koncentracija. Ši auditorija į būsto nuomą žiuri ne kaip į gyvenamosios vietos, o kaip į gyvenimo būdo pasirinkimą“, – sako projektą išplėtojusios bendrovės vadovas U.Latvys.

Anot jo, pandemija prisidėjo prie „co-living“ projektų atsiradimo Vilniuje.

„Per karantiną sumažėjęs mūsų sostinę lankančių svečių skaičius tiesiogiai paveikė Vilniaus viešbučius. Gerose miesto lokacijose esantys nebegyvybingi pastatai labai tinkami „co-living“ projektų plėtojimui. Todėl, padedant mūsų finansiniam partneriui Bigbank, įsigijome viešbutį, kurį greičiau nei per metus įveiklinome, taikydami „co-living“ modelio principą. Pastatas atgijo ir vėl tapo traukos centru. Be to, apskritai esame laimingi, kad pavyko įsigyti šį viešbutį, nes jau kuris laikas susiklosčiusi situacija, kad labai sunku pradėti plėtoti projektus centrinėje Vilniaus dalyje, nes paprasčiausiai trūksta nekilnojamojo turto, kurį plėtotojai galėtų įsigyti“, – projekto sėkme džiaugiasi U.Latvys.

Esminis „co-living“ tipo projektų išskirtinumas priklausyti bendruomenei, mėgaujantis įvairiausių bendrų erdvių ir paslaugų gausa, bet tuo pačiu turėti ir savo privačią erdvę. „Chapters“ „co-living“ projektuose nuomininkai savo privačiuose būstuose turi atskirą virtuvę ir vonios kambarį.

Bendrose erdvėse gyventojai kasdien gali naudotis kino teatru, sporto sale, meditacijų kambariu, skaitykla, stogo ir lauko terasomis, poilsio bei darbo erdvėmis, kompiuterinių žaidimų kambariu, sauna ir kitomis erdvėmis. Į nuomos kainą įskaičiuotos ir komfortiškam gyvenimui reikalingos paslaugos – šviežia kava, skalbyklos, daiktų ir dviračių saugyklos, kambarių priežiūra ir valymas.

Viename iš „Chapters“ projektų (Slucko g.) įrengtas ne tik „co-living“, bet kartu veikia daugiau nei 1000 kv. m siekiančios bendradarbystės (angl. co-working) erdvės. Norintys nuomotis darbo vietą ar kabinetą taip pat gali naudotis visomis projekte siūlomomis bendromis laisvalaikio, sporto ir poilsio erdvėmis. Tai daugiausiai bendrų erdvių turinti bendradarbystės erdvė Lietuvoje.

Deividas Žukas, Bigbank verslo paskolų skyriaus vadovas, teigia, kad jo atstovaujamas bankas palankiai žiūri į Lietuvoje atsirandančius naujus verslo modelius, tačiau finansuoja tuos, kurie yra apgalvoti ir turi rizikos valdymo saugiklius. Visa tai atitiko „Chapters“ idėja.

„Pastarasis projektas buvo naujas Lietuvoje, tačiau nebuvo naujas užsienyje. Be to, jis turėjo visus saugiklius: užstatą, srautą, gyvenamojo būsto rinką bei pastatų konversiją išmanantį NT vystytoją, įrodymus, kad projektas sėkmingai juda į priekį. Nuo pat „Chapters“ projekto starto iki dabar butų užimtumas siekia beveik 100 proc., kas rodo, kad projektas yra sėkmingas. Prognozuojame, kad tokių išnuomojamų butų niša ateityje turės dar didesnę paklausą“, – sako finansų ekspertas.

Anot jo, sprendimą finansuoti „Chapters“ lėmė ir tai, kad rinkoje nebuvo būstų, kurie atitiktų jaunų, didesnę perkamąją galią turinčių ir komforto ieškančių specialistų poreikių.

„Pavyzdžiui, Vilniuje yra daug senos statybos daugiabučių, esančių atokiau nuo miesto centro. Studentai, jauni specialistai, kurie nori arba gali sau leisti gyventi tvarkingai įrengtame bute, nesirinks gyvenimo bet kur, o ieškos naujų projektų centrinėje Vilniaus dalyje, turinčių idėjas ar atitinkamas koncepcijas“, – sako jis.

Finansų ekspertas taip pat pastebi, kad šis projektas patrauklus iš užsienio atvykusiems jauniesiems specialistams ir studentams, kurie nori sudaryti vidutinės trukmės nuomos sutartis.

„Į Lietuvą atvykstantys jaunieji specialistai ar studentai iš užsienio dažnai nežino ar liks čia gyventi metus, du ar ilgiau. Todėl jie nori sudaryti vidutinės trukmės sutartis bei jas pratęsia, kai apsisprendžia dėl savo ilgalaikių planų. Be to, rasti naujos statybos būstą geroje lokacijoje nėra paprasta. Tuo tarpu „Chapters“ projektas yra lankstus užsieniečiams ir, lyginant su jų šalyse vyraujančiomis nuomos kainomis, labai patrauklus“, – teigia Bigbank verslo paskolų skyriaus vadovas.

Gyvenimą „Chapters“ renkasi tarptautinė auditorija – 60 proc. visų gyventojų sudaro užsienio piliečiai iš 37 skirtingų šalių. Naujamiestyje (Smolensko g.) yra įrengta 140, Konstitucijos pr. (Slucko g.) – 151 kambarys. „co-living“ projektas apima beveik 2000 kv. m bendrųjų erdvių.