Būkite budrūs! Padaugėjo sukčiavimo atvejų ir apgaulingų skambučių su siūlymais įsigyti ir užsidirbti iš kriptovaliutų investicijai panaudojant vartojimo paskolą.
Blog|Paskola būsto remontui – Kiek pinigų reikėtų skirti?

Paskola būsto remontui – Kiek pinigų reikėtų skirti?

Banko „Bigbank“ užsakymu atlikta Lietuvos gyventojų apklausa parodė, kad net trečdalis lietuvių svajoja apie būsto atnaujinimą. Visgi, dažnai gyventojams yra ganėtinai sunku objektyviai įvertinti, kiek būsto remontas gali atsieiti. Ekspertai skaičiuoja, kad šiandien vien samdomų darbuotojų darbas atliekant kapitalinį būsto remontą gali kainuoti 150-200 eurų už 1 kv. m. Kartu su visomis reikiamomis medžiagomis ši kaina vidutiniškai gali siekti 280 eurų. Nesunku paskaičiuoti, kad 40 kv. m ploto būstui atnaujinti gali prireikti daugiau nei 11 tūkst. eurų. Daugeliui – tai nemaži pinigai, todėl dalis gyventojų apsisprendžia būsto remontui skolintis.

Vartojimo paskola namams – vis populiaresnė

Vartojimo paskola namams dažnai iš tiesų gali tapti tikru išsigelbėjimu, o kai kam – kone vienintele galimybe atsinaujinti butą arba namą šiandien, o ne po penkerių ar dešimties metų. Dėl šios priežasties vartojimo paskolos būsto remontui tampa vis populiaresnės. Štai daugiau nei 15 proc. specializuoto paskolų banko „Bigbank“ klientų renkasi paskolą namams būtent norėdami susiremontuoti, renovuoti būstą ar įsigyti naujo nekilnojamojo turto.

„Bigbank“ siūloma vartojimo paskola namams suteikia galimybę reikiamų lėšų būsto remontui gauti nemokant pradinio įnašo ir be turto įkeitimo, o pinigai paprastai išmokami per 12 val. Be to, „Bigbank“ vartojimo paskolai namams galioja 60 dienų nemokamo grąžinimo garantija, leidžianti paskolą per šį terminą grąžinti be jokio pabrangimo.

Prireikia nuo kelių iki keliolikos tūkstančių eurų

Suprantama, sumaniusiam pasiskolinti gyventojui, ypač tai darančiam pirmą kartą, gali kilti nemažai klausimų. Kokio dydžio paskola būsto remontui optimaliausia? Kokiam laikotarpiui ją imti ir kada geriausias metas tai daryti?

Banko „Bigbank“ Lietuvos filialo vadovas Rolandas Norvilas sako, kad vienos visiems tinkančios taisyklės nėra, o kiekvienas gyventojas skolindamasis turėtų atsižvelgti į savo individualius poreikius.

„Vidutinė paskolos namams suma, kurią skolinasi mūsų klientai siekia 6800 eurų, o dažniausiai gyventojų pasirenkamas paskolos dydis yra 3500 eurų. Maksimali suma, kurią galima pasiskolinti būsto remontui, yra 15 tūkst. eurų. Taigi, kaip matome, spektras yra ganėtinai platus, suteikiantis galimybę rinktis“, – sako R. Norvilas.

Savo išlaidas remontui, anot banko atstovo, gyventojai yra linkę paskirstyti ilgiausiam galimam laikotarpiui, t.y. 72 mėnesiams, nors tai taip pat yra pasirinkimo reikalas, o paskolą galima pasiimti kad ir pusės metų laikotarpiui. Būtent toks yra minimalus banko siūlomas terminas.

"Vidutinė paskolos namams suma, kurią skolinasi mūsų klientai siekia 6800 eurų"

Kainą apsprendžia poreikiai

Ekspertų teigimu, tai, kokią dalį pinigų reikėtų pasiskolinti būsto atnaujinimui, turėtų apspręsti remonto darbų apimtys bei tai, kokią dalį nuosavų pinigų darbams gyventojas gali ir nori skirti. Dėl šios priežasties pirmas dalykas, kurį turėtų padaryti susiremontuoti būstą pasiryžęs gyventojas –apsispręsti, kokio rezultato iš būsimų darbų tikimasi. Ar norima kardinaliai pakeisti būstą, ar namus atnaujinti tik iš dalies, o galbūt tik šiek tiek atsišviežinti, pakeisti tam tikras detales ir suteikti namams naujų akcentų? Nuo to, žinoma, labai priklauso lėšų, kurias reikėtų skirti, kiekis.

Apsisprendus, kokio remonto norima, be abejo, reikėtų pasidomėti konkrečių darbų ir reikiamų medžiagų kainomis. Jos gali varijuoti, priklausomai nuo sezono, samdomų darbininkų patirties ir įgūdžių bei medžiagų kokybės. Tiesa, brangiau, toli gražu, ne visada reiškia geriau – to taip pat reikėtų nepamiršti, o esant galimybei, darbų vykdytojus ir medžiagas rinktis pasikonsultavus su remonto ar statybų sritį išmanančiais pažįstamais.

Darbų kaina gali išsipūsti

Preliminariai nusimačius remonto biudžetą, reikia apsispręsti, kurią jo dalį sudarys skolinti pinigai. Tai gali būti ir visa remontui reikalinga suma, ir pusė ar trečdalis jos. Tai priklauso nuo gyventojo finansinių galimybių. Jos nebūtinai visuomet yra mažos, o paskolą namams žmogus gali rinktis ir dėl kitų motyvų – pavyzdžiui, nenorėdamas dėl išlaidų remontui apriboti savo poreikių, atidėti suplanuotų atostogų ar kelionių ir išleisti joms skirtų pinigų. Vartojimo paskola dažnam yra galimybė vienų svajonių neaukoti dėl kitų.

Sprendžiant dėl paskolos namams dydžio, visuomet reikia turėti omenyje, kad remonto darbų išlaidos eigoje gali išaugti ir viršyti planuotą biudžetą. Remonto ekspertai sako, kad dažnai tai neišvengiama, o pabrangimas iki 30 proc. yra normalus. Taigi, jei planuojate, kad būsto remonto darbai gali kainuoti 7 tūkst. eurų, patartina įsivertinti tikėtiną pabrangimą ir nusimatyti 9-10 tūkst. eurų biudžetą.