Būkite budrūs! Padaugėjo sukčiavimo atvejų ir apgaulingų skambučių su siūlymais įsigyti ir užsidirbti iš kriptovaliutų investicijai panaudojant vartojimo paskolą.
Blog|Tyrimas: labiausiai lietuvių buitį pagerintų būsto remontas

Tyrimas: labiausiai lietuvių buitį pagerintų būsto remontas

Turėdami galimybę, beveik 34 proc. Lietuvos gyventojų suremontuotų ir atnaujintų savo būstą, 16 proc. nusipirktų naują automobilį, o 14 proc. įsigytų naujų baldų. Būtent šių dalykų daugiausiai trūksta lietuviams, kad jų gyvenimas ir buitis taptų geresni – atskleidė specializuoto paskolų banko „Bigbank“ užsakymu tyrimų bendrovės „Vilmorus“ atlikta apklausa. Tyrimas parodė, kad dar 13 proc. šalies gyventojų gyvenimas pagerėtų įsigijus buitinės technikos, o trečdalis (33 proc.) lietuvių atskleidė, kad šiuo metu jų buityje nieko nestinga. Tokių gyventojų dalis, lyginant su praėjusiais metais, sumažėjo 8 proc.

„Šių metų apklausos rezultatai rodo sumažėjusią dalį gyventojų, teigiančių, kad geresniam jų gyvenimui visiškai nieko netrūksta. Toks kritimas ypač ryškus mažesniuose šalies miestuose ir provincijoje. Pernai dar gerokai virš trečdalio mažesnių miestų ir kaimo gyventojų teigė, kad geresnei jų buičiai nieko nestinga, o šiemet jau tik ketvirtadalis taip įvertino savo poreikius“, - sako „Bigbank“ AS Lietuvos filialo vadovas Rolandas Norvilas.

Jo teigimu, tokią situacija galima vertinti dvejopai – kaip prastėjančią situaciją provincijoje arba kaip augančius gyventojų lūkesčius.

„Statistikos departamento duomenimis, nedarbo lygis kaimuose pernai mažėjo 1,9 proc., bet vis tiek išliko dvigubai didesnis nei miestuose – t.y. 14,2 proc. lyginant su 6,9 proc. Tad, viena vertus, apklausos rezultatai tik patvirtina prastoką situaciją regionuose. Kita vertus, gali būti ir taip, kad gerėjant ekonominei situacijai, žmonių lūkesčiai dėl finansinės gerovės didėja“, – teigia R. Norvilas.

Apklausa taip pat parodė, kad jei praėjusiais metais didesniu prioritetu gyventojai laikė buitinę techniką, tai šiemet daugiau žmonių kaip labiausiai buitį pagerinti galintį pirkinį įvardijo baldus. Naujų baldų poreikis, lyginant su 2015 metais, ūgtelėjo 2 proc., o buitinės technikos tokia pačia dalimi smuktelėjo.

„Pirkiniai, kurių labiausiai trūksta geresnei lietuvių buičiai, iš esmės atitinka tuos, kuriems gyventojai dažniausiai skolinasi. Praėjusiais metais daugiau nei trečdalis lietuvių skolinosi siekdami įsigyti įvairių prekių ir paslaugų, o 12 proc. – norėdami įsigyti ar atnaujinti savo būstą. Tokia koreliacija patvirtina, kad geresnės buities poreikius gyventojai yra linkę patenkinti imdami paskolas“, – sako R. Norvilas.

Tyrimo duomenimis, labiausiai būsto remonto geresniam gyvenimui ir buičiai reikėtų 50-59 metų amžiaus asmenims (47 proc.), moterims (39 proc.) ir bedarbiams (39 proc.). Automobilis dažniausiai laimingesnius padarytų moksleivius ir studentus (30 proc.), jaunimą iki 29 metų amžiaus (27 proc.) bei šiek tiek dažniau vyrus (18 proc.) nei dailiosios lyties atstoves (15 proc.).

Teigusių, kad jų buičiai netrūksta nieko – daugiausiai tarp šalies senjorų – 70 metų amžiaus ir vyresnių gyventojų – (51 proc.) ir pensininkų (42 proc.). Be to, kiek dažniau taip teigė vyrai (35 proc.) nei moterys (31 proc.).

Reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa atlikta 2016 m. vasario mėnesį. Jos metu apklausti 1003 vyresni negu 18 metų šalies gyventojai.