Būkite budrūs! Padaugėjo sukčiavimo atvejų ir apgaulingų skambučių su siūlymais įsigyti ir užsidirbti iš kriptovaliutų investicijai panaudojant vartojimo paskolą.
Blog|Paskolos verslui: kaip gauti kuo palankesnes finansavimo sąlygas?

Paskolos verslui: kaip gauti kuo palankesnes finansavimo sąlygas?

Kaip gauti paskolą verslui kuo geresnėmis sąlygomis – tai klausimas, aktualus visiems verslams. Pateikiame koją pakišti galinčias klaidas, būtinus namų darbus prieš kreipiantis į banką, kainą lemiančius veiksnius ir Bigbank paskolų sąlygas.

Dažniausios klaidos prašant paskolos

Pati didžiausia klaida – nepasiruošimas. Prašydami paskolos, turite argumentuotai įvardinti poreikius ir problemą, su kuria susiduriate. Taigi reikėtų žinoti pagrįstą sumą, kurios įmonei reikia. O tokie klausimai kaip „Kokio dydžio paskolą verslui galite suteikti?“ tiesiog kelia nepasitikėjimą. Išanalizavęs jūsų situaciją, bankas įvertins paskolos galimybes ir pateiks pasiūlymą, labiausiai atitinkantį jūsų įmonės poreikius ir galimybes. 

Dar viena klaida – pernelyg drąsios prognozės. Nėra profesionalu pateikti skaičius, kurie išsipildytų susiklosčius idealiai palankioms aplinkybėms. Juk jūsų pateiktą informaciją analizuoja rinką, ekonomiką ir verslą išmanantys specialistai  Kompanijos potencialą reikėtų vertinti konservatyviai – pateikiami pernelyg optimistiniai scenarijai mažina banko pasitikėjimą jumis. Kaip tik verta parodyti, jog suvokiate rizikas ir skaičiavimus atlikote įvertindami galimas kliūtis.

Tačiau pateiktas prognozes verta pakomentuoti – pasakyti, kad jos konservatyvios, kad tam tikri rodikliai, tikėtina, bus aukštesni ir pan. Atviras komunikavimas padės užmegzti tvirtesnį ryšį ir ilgainiui įgauti vis daugiau banko pasitikėjimo. Matydamas, kad jūsų įmonė viršijo prognozes, bankas gali suteikti palankesnes sąlygas ateityje.

Prieš kreipiantis dėl paskolos – namų darbai

Turite kelti pasitikėjimą savo srities išmanymu. Pavyzdžiui, nesunkiai įvardinti įmonės strateginius pranašumus ar procesus.

Prieš kreipiantis į banką dėl paskolos, reikėtų pateikti bent glaustą įmonės ir verslo plano pristatymą. Jame turėtų būti: 1) informacija apie akcininkus ir vadovus, trumpa įmonės istorija; 2) finansinė informacija – faktiniai rezultatai, pinigų srautai, prognozės, detalios planuojamo projekto išlaidos, pajamos ir pelningumas. Šią informaciją verta pateikti iš anksto, prieš planuojamą susitikimą – taip galėsite efektyviau išnaudoti konsultacijos laiką. Taip pat verta iš anksto pateikti finansines ataskaitas – bankui svarbiausi paskutinis ketvirtis ir pastarieji dveji metai. Jei buvo ilgalaikio turto nusidėvėjimo sąnaudų, paminėkite ir šias.

Prieš planuojamą susitikimą verta apgalvoti ir galimą užstatą. Įsivertinkite, kokį turtą galėtumėte įkeisti bankui bei preliminarią šio turto vertę. Tačiau oficialaus turto vertinimo tikrai nereikia – tuo pasirūpina bankas. 

Paskolos kaina: kas ją nulemia?

Esminiai kriterijai, lemiantys kainodarą – paskolos terminas ir rizika. Pastarąją galima mažinti kiekybiniais ir kokybiniais rodikliais.

  • Kiekybiniai rodikliai. Rizika mažėja, jei kompanijos finansiniai rodikliai yra geri, pinigų srautai – tvarūs, o įkeičiamo turto pozicija – palanki. Geri finansiniai rodikliai reiškia:
    1. kasmetinį įmonės pajamų augimą,
    2. <5 paskolų ir EBITDA santykį,
    3. 25% viršijantį nuosavą kapitalą,
    4. >1.2 įmonės likvidumo koeficientą.

Jei teikiate paraišką atskiram projektui, bankas vertins tik jį ir atitinkamus jo rodiklius.

  • Kokybiniai rodikliai. Jie apima įmonės istoriją, vadovų patirtį, pranašumus rinkoje ir bendrą rinkos situaciją. Bankas vertina, ar akcininkai, prireikus, potencialiai galėtų paremti verslą. Taip pat – analizuoja kitus galimus banko pasitraukimo iš projekto būdus.

Paskolos kainą bankas nustato remdamasis išvardintais rodikliais ir įvertindamas banko kapitalo kaštus, išlaidas bei norimą akcininkų grąžą.

Paskolos prašymas: kas padės finansavimą gauti kuo palankesnėmis sąlygomis?

Pirmiausiai, parenkite anksčiau minėtą reikalingą informaciją: finansinius rodiklius, konservatyvią kitų metų perspektyvą, duomenis apie įmonę ir kt. 

Nepamirškite akcentuoti projekto privalumų. Tačiau apgalvokite galimas rizikas ir galimus jų mažinimo būdus. Pavyzdžiui, pasitikėjimas projektu ir jo patrauklumas didesnis, kai įkeičiamas papildomas turtas, kai laiduoja akcininkai ar srautinės įmonės. Jei neturite pakankamos vertės užstato, padėti gali valstybinės įstaigos. Pvz., UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) ar kitos institucijos potencialiai gali garantuoti už jūsų įmonę.

Geresnes sąlygas padeda gauti ir konkursas. Skirtingi bankai konkuruoja ir paskolų sąlygos natūraliai kiek skiriasi. Todėl pasiūlymų konkursas leistų objektyviai išsirinkti finansuotoją, kuris suteiktų lūkesčius ir galimybes geriausiai atitinkančią paskolą.   

Bigbank paskolos verslui: kokias sąlygas siūlome?

Bigbank dažnai tebesiejamas su vartojimo paskolomis, tačiau taip pat sparčiai žengia ir plečiasi verslo paskolų rinkoje. Ryškus mūsų banko privalumas yra lankstumas: projektus stengiamės vertinti be griežtų rėmų, siekiame rasti tinkamiausius sprendimus. Rinkoje Bigbank išsiskiria lankstumu ir greičiu už rinkos kainą.